preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

ZANIMLJIVOSTI

https://office365.skole.hr/

Vijesti

Mentalno zdravlje - informacije i podrška

''Kada nas nešto boli, kada slomimo ruku ili imamo virozu, vrlo vjerojatno ćemo potražiti pomoć i posjetiti doktora/icu, ispričati mu/joj koje su naše tegobe i tražiti njegovo/njeno stručno mišljenje. Međutim, kada nam se teško nositi s vlastitim emocijama, kad nam one i naše misli ometaju svakodnevno funkcioniranje, kada osjećamo da smo pod velikim stresom i da ne možemo izdržati to kako se osjećamo, često nećemo potražiti stručnu pomoć. Djeca ta ponašanja uče od nas.


U velikoj mjeri je to zbog toga što je mentalno zdravlje i dalje prožeto velikom stigmom i smatra se da ako netko posjeti psiholog/inju, psihoterapeuta/kinju ili psihijatra/icu, da nešto s tom osobom nije u redu. No, zapravo, osoba koja je odlučila potražiti pomoć stručnjaka/inje mentalnog zdravlja želi poboljšati svoje zdravlje, isto kao što to čini osoba koja ima gripu ili je slomila nogu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), svaka četvrta osoba na svijetu će u nekom trenutku u životu patiti od psihičkih smetnji. Nažalost, čak dvije trećine tih osoba nikada neće potražiti pomoć, unatoč tome što postoje učinkoviti tretmani. I dok mnogi smatraju kako njihovi problemi nisu toliko veliki za odlazak stručnjaku/inji mentalnog zdravlja, odlazak se itekako isplati jer se s problemima tada ne moramo nositi sami već imamo podršku u tom procesu. To što odabiremo ne nositi se sami s teškoćama nikako ne znači da smo preslabi, već da si želimo olakšati i ubrzati proces ozdravljenja i iscjeljenja.
Mentalno i fizičko zdravlje međusobno su isprepleteni i utječu jedno na drugo, stoga nema zdravlja bez mentalnog zdravlja. U redu je tražiti pomoć kad vam ona treba, osobito od ljudi koji imaju znanje i iskustvo.''

Nudimo vam dostupne stranice na kojima se možete više informirati o ustanovama i oblicima pomoći i podrške.

https://www.psihelp.hr/about-psychotherapy/mentalno-zdravlje

https://www.psiholoskapomoc.hr/

https://mentalnozdravlje.hr/

https://www.bolime.hr/Podrska

Stručna služba škole
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Marijana Sugović   datum: 5. 11. 2020.

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Razredi

Školski dokumenti

 


 

Školski kaledar rada   2021./22.

 

Prijevoz školskim autobusom

 

Priloženi dokumenti:
AUTOTURIST - VOZNI RED.pdf


Tražilica

Korisni linkovi

 

 

 

preskoči na navigaciju