preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

ZANIMLJIVOSTI

https://office365.skole.hr/

Dobrodošli! :)

U nastavku ove stranice možete pratiti najnovije obavijesti za korisnike knjižnice, dok u izborniku s lijeve strane možete potražiti sadržaje koji vas zanimaju.

Ukoliko imate pitanja ili prijedloge vezane uz usluge knjižnice, javite se na email: knjiznica.vdescak@gmail.com

Međunarodni mjesec školskih knjižnica

Međunarodni mjesec školskih knjižnica (International School Library Month – ISLM) obilježava se diljem svijeta tijekom listopada, a cilj ove maifestacije je isticanje važnosti školskih knjižnica i  svega što one predstavljaju.

Tema za 2021. godinu je Bajke i narodne predaje iz svih kutova svijeta, a temelji se na godišnjoj temi konferencije Međunarodne udruge školskih knjižničara (IASL-a): Bogati mozaik prakse i istraživanja širom svijeta.

Organizatori ističu da kada začujemo riječi Jednom davno… u trenu se nađemo u magičnom svijetu knjiga, koje nam daju skriveni pogled u živote vila, vilenjaka, goblina i ostalih stvorenja. Priče i bajke koje se prenose generacijama uče nas o ljudskim vrijednostima i kulturama. Pričajmo priče, povežimo se i učimo o zemljama diljem svijeta.

U našoj školi obilježavamo Međunaroni mjesec školskih knjižnica tako što čitamo bajke naše drage književnice Sunčane Škrinjarić. Svakako pročitajte tekst i pregledajte fotografije da biste vidjeli kako je to izgledalo.

Mjesec hrvatske knjige 2021.

Dragi korisnici,

Mjesec hrvatske knjige ove godine posvećen je hrvatskim autorima, tako da tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto Ajmo hrvati se s knjigom! U našoj knjižnici obilježit ćemo Mjesec hrvatske knjige kroz dva projekta:

1. Sunašce u škrinji
Ovaj projekt namijenjen je učenicima razredne nastave, a obuhvaća upoznavanje književnice Sunčane Škrinjarić, predstavljanje njezinih djela te čitanje odabranih djela. Također, obuhvaća i kreativne aktivnosti u kojima možete sudjelovati.

2. Svašta o Gavranu
Ovaj projekt namijenjen je učenicima predmetne nastave, a obuhvaća upoznavanje književnika Mire Gavrana, predstavljanje njegovih djela te čitanje odabranih dijelova teksta. Također, obuhvaća kreativne aktivnosti u kojima možete sudjelovati.

Kako možete sudjelovati u aktivnostima provjerite u našoj knjižnici ili javljanjem na email knjižnice: knjiznica.vdescak@gmail.com.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2021.

Dragi učenici od 5. do 8. razreda,

pozivamo vas na sudjelovanje u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja 2021. koji se provodi u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2021. i projekta Godine čitanja pod nazivom "Šest autora traži čitatelja". Kvizu možete pristupiti od 13. rujna do 22. listopada 2021. godine putem računala ili mobitela klikom na ovu poveznicu. Više o kvizu možete pročitati ovdje, a o uputama za rješavanje kviza ovdje. Knjige iz kviza možete posuditi u našoj knjižnici. Za sva dodatna pitanja i informacije, javite se školskoj knjižničarki.

Projekt Godina čitanja se nastavlja! :)

Dragi korisnici,

podsjećam vas da se sve aktivnosti iz projekta Godina čitanja nastavljaju sve do kraja godine! Svoje radove možete donijeti u knjižnicu ili poslati na knjiznica.vdescak@gmail.com. Ukoliko je potrebno aktivnosti dodatno pojasniti, slobodno navratite do knjižnice i dobit ćete papirić s uputama, a tu sam na raspolaganju za sva pitanja i preporuke.

S veseljem iščekujem vaše šarene i maštovite radove! maillaugh

vaša knjižničarka

Dani medijske pismenosti 2021.

Sljedeći tjedan obilježavamo Dane medijske pismenosti u školskoj knjižnici na Satu razrednog odjela ili Hrvatskog jezika. 📱

Teme koje su na raspolaganju su:

 • Ekrani svuda oko nas (radionica za učenike od 1. do 4. razreda)
 • Savršen virtualni svijet (radionica za učenike od 5. do 8. razreda)
 • Videoprojekcija filma The Social Dilemma (za učenike od 6. do 8. razreda)

Za videoprojekciju filma The Social Dilemma potrebno je izdvojiti 1 sat i 40 minuta zbog trajanja filma, ostalo se sve može uokviriti u jedan školski sat. 


Tema predviđena za roditeljski sastanak je "Internet i ekrani u životu djeteta".


Naše prijavljene programe možete pronaći na mrežnoj stranici portala medijskapismenost.hr.

Noć knjige 2021.

Dragi korisnici,

i ove godine 23. travnja obilježavamo Noć knjige. 🌛📑
Tema ovogodišnje Noći knjige je "Ljekovita moć knjige".

Ne propustite pogledati video sa zadatkom za sve vas! Tko god poželi na trenutak odmaknuti se od svakodnevice, može sudjelovati. Sve što je potrebno je:

 • sjetiti se knjige koja vam je nešto izliječila,
 • napisati (na računalu ili na papiru) naziv knjige,
 • što je izliječila i kako.

Svoje radove šaljite na email knjiznica.vdescak@gmail.commail

Također, u knjižnici je postavljena knjižna ljekarna u kojoj se nalaze ljekovite knjige za biblioterapiju koju ćemo provoditi na Noć knjige i nakon toga, a knjižna ljekarna ostat će u knjižnici i dalje na usluzi svima kojima bude potrebna.

Slobodno dijelite video onima za koje mislite da bi voljeli sudjelovati:
https://www.youtube.com/watch?v=_UkbBpTYeU4

Naše prijavljene programe možete pronaći na službenoj mrežnoj stranici manifestacije Noć knjige.

Svjetski dan pripovijedanja

20. ožujka obilježava se Svjetski dan pripovijedanja, međunarodna manifestacija posvećena usmenom pripovijedanju. Svi koji želite sudjelovati u obilježavanju ovog dana, možete učiniti sljedeće:

 • snimiti video u kojemu pripovjedate priču koju jako dobro poznajete,
 • pripovijedati priču u knjižnici prijateljima iz razreda.

Za potrebe pripovijedanja, možete se koristiti igračkama ili crtežima koji će vam poslužiti kako biste bolje dočarali likove i radnju. Za sudjelovanje, kao i za sva pitanja ili nejasnoće, javite se u knjižnicu ili na email: knjiznica.vdescak@gmail.com.

Mjesec hrvatskog jezika

Dragi korisnici,

obilježimo Mjesec hrvatskog jezika!

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje obilježava Mjesec hrvatskoga jezika, koji počinje 21. veljače, na Međunarodni dan materinskoga jezika, a završava 17. ožujka, na dan kad završavaju Dani hrvatskoga jezika.


Možete pisati literarne radove, izraditi plakate (klasične ili virtualne) ili video uratke u kojima bi istaknuli ljepotu i raznolikost hrvatskog jezika ili se prisjetili najčešćih pravopisnih pogrešaka i njihovih pravilnih oblika.

Ako već imate nešto planirano ili neku bolju ideju, slobodno javite.

Svoje radove šaljite na email knjižnice knjiznica.vdescak@gmail.com.

Diploma za najbolju masku

Dragi razrednici, diplomu za najbolju masku u png i pdf formatu za razredni maskenbal možet preuzeti i ovdje. 

 

Obavijest o aktivnostima u Godini čitanja

2021. proglašena Godinom čitanja


Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija te je 2021. godina proglašena Godinom čitanja u kojoj će cijela Hrvatska čitati zajedno pod motom „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi“.


Živimo u vremenu u kojem su smanjene mogućnosti provođenja kulturnih događanja, no čitanje je kulturna aktivnost koja se i dalje može provoditi na različite načine. 
Čitanje poboljšava kvalitetu života svakog pojedinca, ali i društva na način da obogaćuje rječnik, razvija maštu, potiče razmišljanje te razumijevanje sebe i drugih, nudi informaciju i znanje, opušta i umiruje, utječe na razvoj samopouzdanja, uspješnije komunikacije i tolerancije.


Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.
Tim povodom pozivamo roditelje da se uključe u nacionalnu kampanju „Čitaj mi“ koja potiče čitanje naglas djeci od rođenja s ciljem da čitanje naglas postane stalnom aktivnošću u hrvatskim obiteljima s malom djecom. Više o kampanji "Čitaj mi" možete pronaći klikom na poveznicu: https://www.citajmi.info/kampanja/
.


Naša knjižnica također organizira nekoliko aktivnosti u kojima možete sudjelovati:


1) „Mrak knjiga“ – aktivnost preporuke čitatelja u kojoj učenici i djelatnici škole mogu preporučiti „mrak knjigu“ za čitanje; sve što je potrebno jest navesti razlog zašto je baš ta knjiga zanimljiva i zašto bi je drugi trebali pročitati te poslati na email knjiznica.vdescak@gmail.com;


2) „Super Čitklub“ – osnivamo čitateljski klub, svi koji vole čitati u sebi i naglas, mogu se prijaviti u čitateljski klub koji će se po potrebi sastajati u knjižnici i organizirati razne aktivnosti vezane uz čitanje (prijaviti se može osobnim dolaskom u knjižnicu ili na email knjiznica.vdescak@gmail.com);


3) „Nazdravlje = čitaj!“ – čitalački izazov kojim izazivamo učenike od 1. do 4. razreda da tijekom ove godine nakon što netko kihne, umjesto „Nazdravlje!“ čitaju naglas nekome (članovima obitelji, prijateljima, kućnim ljubimcima…) bar 5 minuta. :)


4) „Četvrtkom čituckam“ – pozivamo sve učenike i djelatnike škole da tijekom ove godine svakog četvrtka pronađu bar 15 minuta u danu za opuštanje i pročitaju sebi nešto po vlastitom izboru. Fotkajte rečenicu koja vam "zapne za oko" pa je pošaljite na knjiznica.vdescak@gmail.com.


5) „Pod šupljakom čitam“ – učenici koji provode šupljake u knjižnici mogu odabrati knjigu i čitati je u sebi, naglas jedni drugima ili prihvatiti knjižničarkin prijedlog da im pročita nešto zanimljivo.

 

Upute za sudjelovanje nalaze se na poveznici: http://www.os-vladimir-descak.skole.hr/knji_nica/godina_itanja.

Na kraju kalendarske godine dodjeljujemo nagrade najaktivnijim i najkreativnijim čitateljima.

Sve knjige potrebne za navedene aktivnosti možete posuditi u našoj školskoj knjižnici.

 

OBAVIJEST

Dragi korisnici,

od srijede, 16.12.2020., možete se koristiti uslugama knjižnice u vrijeme kada je škola otvorena, od 8 do 13 sati svakim radnim danom. Slobodno možete doći posuditi, vratiti knjigu ili produžiti rok posudbe. Rok posudbe možete produžiti i putem emaila knjiznica.vdescak@gmail.com. Za sve upite možete se javiti na isti email.

Obavijest

Dragi korisnici,

Ukoliko niste sigurni do kojeg datuma trebate vratiti posuđenu knjigu ili biste željeli produžiti rok posudbe, možete se javiti na email knjiznica.vdescak@gmail.com ili osobno doći u knjižnicu. Želite li provjeriti dostupnost knjige koju trebate posuditi, možete to učiniti odlaskom na online knjižnični katalog ili slanjem upita na email knjižnice.

Zakasnina se naplaćuje po danu i po knjizi 50 lipa.

Online knjižnični katalog

Dragi korisnici, provjeravajte dostupnost tražene građe na našem online knjižničnom katalogu klikom na navedenu ikonu.

Obavijest

Obavijest korisnicima o posudbi lektirne građe

 

Prva faza katalogizacije, inventarizacije, signiranja i pečatiranja je gotova te je sva lektirna građa koja je i dosad učenicima bila dostupna, od ponedjeljka (28. rujna) dostupna za posudbu, a odvijat će se prema ranije poslanim uputama (istaknutima i na vratima knjižnice):

1. Povrat knjiga i dalje će se odvijati putem kutije za povrat koja će stajati ispred knjižnice. Učenici će u knjigu umetnuti papirić sa svojim imenom, prezimenom i razredom te se upisati u listu povrata koja se nalazi pokraj kutije. Nakon povrata, knjige moraju biti u karanteni 72 sata.

2. Posudba će se odvijati na način da će u knjižnicu ulaziti po jedan učenik te na ulazu zatražiti knjigu te pričekati knjižničarku dok zaduži i donese knjigu. Kako bi se smanjio broj ulazaka u prostor knjižnice, korisnike se upućuje na provjeru dostupne građe.

Bilježenje posudbe će se odvijati putem računalnog sustava te je dostupnost građe moguće provjeriti pretraživanjem online kataloga knjižnice naše škole na poveznici: https://library.foi.hr/lib/index.php?B=1712&H=&K=&o=&V=&D=&upit=.

Također, dostupnost knjižnične građe može se provjeriti i slanjem upita na email knjiznica.vdescak@gmail.com.

 
Upute za korištenje uslugama knjižnice od 7. 9. 2020.

Upute za korištenje uslugama knjižnice u uvjetima pandemije COVID-19

Rad knjižnice OŠ Vladimir Deščak odvija se u skladu s mjerama suzbijanja epidemije uzrokovane COVID-19 te su usluge knjižnice korisnicima dostupne prema ograničenom načinu rada. Sve mjere i upute podložne su promjenama obzirom na razvoj situacije. Korisnici su dužni pridržavati se svih navedenih uputa.

UPUTE ZA KORISNIKE

1. Povrat knjiga i dalje će se odvijati putem kutije za povrat koja će stajati ispred knjižnice. Učenici će u knjigu umetnuti papirić sa svojim imenom, prezimenom i razredom te se upisati u listu povrata koja se nalazi pokraj kutije. Nakon povrata, knjige moraju biti u karanteni 72 sata.

2. Posudba će se odvijati kada se završi proces katalogizacije i inventarizacije na način da će (u slučaju istih uvjeta rada) u knjižnicu ulaziti po jedan učenik, na ulazu zatražiti knjigu te pričekati knjižničarku dok zaduži i donese knjigu. Kako bi se smanjio broj ulazaka u prostor knjižnice, korisnike se upućuje na provjeru dostupne građe emailom na knjiznica.vdescak@gmail.com.

3. Korištenje prostorom čitaonice za skupine učenika koje ne pohađaju izbornu nastavu:

 • broj korisnika koji istodobno mogu boraviti u prostoru knjižnice i čitaonice ograničen je na najviše 8 učenika;
 • prije ulaska u prostor knjižnice obavezno je staviti zaštitnu masku i ispravno je nositi tijekom boravka u knjižnici i čitaonici;
 • nakon ulaska u knjižnicu korisnici trebaju obvezno dezinficirati ruke;
 • obvezno je pridržavanje propisanog razmaka od najmanje 2 metra među osobama u prostoru knjižnice i čitaonice;
 • u čitaonici za jednim stolom može sjediti samo jedan učenik, nije dopušteno premještanje nakon sjedanja i nije dopušteno korištenje tuđim priborom, istom knjigom ili časopisom;
 • u slučaju da se korisnik ne pridržava navedenih mjera i nakon što je upozoren, bit će mu onemogućeno korištenje uslugama knjižnice, o čemu će biti obaviješten razrednik;

Rad knjižnice od 25. svibnja 2020.
 • knjižnica će biti otvorena za korisnike svaki radni dan od 8 do 12 sati; 
 • u prostoru čitaonice istovremeno može boraviti najviše osam učenika; 
 • prilikom ulaska u knjižnicu potrebno je dezinficirati ruke te biti na udaljenosti od 2 metra od ostalih osoba;
 • za svakim stolom sjedi po jedan učenik;
 • nakon svakog sata, dezinficiraju se stolovi te knjige kojima su se učenici koristili;
 • povrat knjiga odvija i dalje odlaganjem knjiga u kutiju za povrat koja se nalazi ispred hola škole;

Povrat knjiga

Dragi korisnici,

na sastanku ravnatelja i stručnih suradnica donesena je odluka o provedbi povrata knjiga:

 • ispred ulaza u hol postavljena je kutija u koju je potrebno odložiti posuđene knjige iz knjižnice;
 • obavezno umetnuti u knjigu papirić na kojemu piše ime, prezime i razredni odjel te se upisati u tablicu koja se nalazi pokraj kutije za povrat knjiga;
 • knjige se mogu vratiti svaki dan od 8 do 12 sati;
 • potrebno je vratiti knjige prije završetka nastave;

 

Obavijest korisnicima

Dragi korisnici, sve sadržaje naše školske knjižnice možete pratiti na web stranici vknjiznicavdescak

 

Na našoj stranici škole možete pratiti i rad naše virtualne knjižnice kojoj možete pristupiti klikom na ikonu u lijevom izborniku vkvd (Virtualna knjižnica OŠ Vladimir Deščak).

 Na stranici virtualne knjižnice trenutno se nalazi nekoliko rubrika (koje se svakodnevno nadopunjavaju   objavama):

 • Početna stranica (na kojoj se nalaze izdvojeni sadržaji); 
 • Izvori (među kojima možete pronaći poveznice za online referentnu zbirku te literaturu korisnu za   nastavu); 
 • Korisno (unutar rubrike nalaze se poveznice za online sadržaje poput kazališnih predstava, crtanih filmova, online igara, zvučnih knjiga...), rubrika koja ima tri podrubrike: YouTube kanali (korisni kanali koje možete pratiti), English Corner (zanimljiva videa na engleskom jeziku) i Kreativni kutak (videa pomoću kojih možete naučiti izraditi nešto kreativno);
 • Aktivnosti (sadrži obilježavanja datuma, manifestacija i događaja) unutar koje se nalazi podrubrika Učenički radovi (pod kojom možete pregledavati sve radove pristigle na e-mail knjižnice knjižnica.vdescak@gmail.com);
 • Edukacije (obuhvaća videa s uputama i savjetima za lakše snalaženje u virtualnom svijetu s naglaskom na nastavu).

Stranica virtualne knjižnice nastala je nakon prestanka nastave unutar škole kako bi učenicima, roditeljima te svim djelatnicima škole i dalje bila dostupna. Nakon povratka u školske klupe, virtualna knjižnica će i dalje biti mjesto koje ćete moći posjećivati te pregledavati novosti i ostale sadržaje.

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Razredi

Školski dokumenti

 


 

Školski kaledar rada   2021./22.

 

Prijevoz školskim autobusom

 

Priloženi dokumenti:
AUTOTURIST - VOZNI RED.pdf


TražilicaKorisni linkovi

 

 

 

preskoči na navigaciju