preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:

ZANIMLJIVOSTI

https://office365.skole.hr/

Međunarodni mjesec školskih knjižnica

Međunarodni mjesec školskih knjižnica obilježili smo tijekom listopada, a tema je bila Bajke i narodne iz svih kutova svijeta. Tim povodom odabrali smo književnicu Sunčanu Škrinjarić o kojoj ovaj mjesec učimo i čija djela čitamo u sklopu školskog projekta "Sunašce iz škrinje". Naučili smo ponešto o književnici Sunčani Škrinjarić, pregledali njezina djela koja imamo u našoj školskoj knjižnici te su učenici naveli koja su djela pročitali te kako su im se svidjela. Ovom prigodom za čitanje smo odabrali bajku "Nepošlušne tipke" kooja se nalazi u knjizi "Kaktus bajke". Učenicima se bajka izuzetno svidjela, pogotovo im svidio dio kako je klavir odbio svirati jer ga kralj nije poštivao. Na kraju su učenici iznijeli svoje zanimljive dojmove, a potom je uslijedila igra koju su igrali u paru. Jedan član para bio je klavir i mogao je odabrati hoće li biti poslušnih ili neposlušnih tipki, a drugi član para bio je pijanist koji je zamislio melodiju u glavi i pokušao je odsvirati na klaviru. Učenici su se odlično zabavili, upoznali bolje svima dragu književnicu i uplovoli u svijet "Kaktus bajki" koje mogu posuditi u našoj knjižnici.

  

  

  

  

tekst, fotografije i objava: knjižničarka Angelina Bijelić

Služenje enciklopedijom i podatci o knjizi

Učenici trećih razreda posjetili su našu knjižnicu te su naučili što je enciklopedija, razlike između enciklopedije i dječje enciklopedije, kako se služiti enciklopedijom, čemu služi sadržaj/kazalo, a čemu abecedni pojmovnik. Također, primijetili su i pokazali gdje se u knjižnici nalaze enciklopedije, a gdje dječje enciklopedije te ostala građa u knjižnici. Što se tiče podataka o knjizi, učenici su naučili prepoznavati naslovnu stranicu te pronaći podatke o autoru, ilustratoru, prevoditelju, izdavaču, godini i mjestu izdanja te bilješkku o piscu i sadržaj/kazalo.

  

  

  

tekst, fotografije i objava: knjižničarka Angelina Bijelić

Upoznavanje knjižnice

Prvi su razredi posjetili knjižnicu te su upoznali knjižnični prostor i knjižničarku. Saznali su što se u knjižnici smije, a što ne smije, naučili kako posuditi i vratiti knjigu, kako čuvati i paziti na knjige te otkrili razliku između knjižnice i knjižare. Razveselili su se saznavši da u knjižnici mogu provoditi slobodne sate, sudjelovati u raznim aktivnostima knjižnice te ponovno doći na čitanje priče ili zanimljivu radionicu.

  

  

  

tekst, fotografije i objava: knjižničarka Angelina Bijelić

Radionica čitanja

18.06. učenici 1. b i 1. c razreda posjetili su knjižnicu te smo čitali priču iz knjižne ljekarne "Ana i gospodin Strahojed", razgovarali o osjećajima i radili vježbe za opuštanje.

tekst, fotografija i objava: knjižničarka Angelina Bijelić

Sat HJ u knjižnici

10.06. učenici 6. a razreda imali su sat Hrvatskog jezika u knjižnici. Učenici su pogledali video o zanimljivim podatcima iz života Ivane Brlić-Mažuranić, a zatim su pogledali bajku Jagor,  animirani film u režiji Njujorčanina Mireka Nisenbauma kojemu možete pristupiti putem ove poveznice.

tekst, fotografija i objava: knjižničarka Angelina Bijelić

Radionica za razvoj poduzetničkih vještina

U ponedjeljak, 31. svibnja, održana je radionica među učenicima petog razreda za razvoj poduzetničkih vještina. Radionica se sastojala od nekoliko zadataka kojima su učenici trebali pristupiti timskim radom. Na kraju radionice učenici su osvijestili osobine koje su im dobro poslužile tijekom timskog rada, ali i osobine koje u timskom radu ne pridonose dostizanju željenih postignuća.

  

  

tekst, fotografije i objava: knjižničarka Angelina Bijelić

Dani medijske pismenosti

Jedna od aktivnosti povodom Dana medijske pismenosti bila je videoprojekcija dokumentarnog filma "The Social Dilemma". Učenici 6. d, 8. b i 6. b razreda imali su priliku pogledati navedeni film u prostoru knjižnice. Film osvještava što se krije iza ekrana u svijetu tehnologije, a o tome svjedoče brojni bivši zaposlenici vodećih firmi iz svijeta interneta (Google, Facebook, Youtube, Instagram, Pinterest...).

  

 

Sljedeća aktivnost bila je radionica namijenjena učenicima razredne nastave "Ekrani svuda oko nas" koja osvještava sveprisutnost ekrana u našim životima te važnost svjesnog planiranja vremena za ekranima te praćenja utjecaja istih na sve nas.

  

Tema radionice za učenike predmetne nastave bila je "Savršen virtualni svijet" koja je imala cilj osvijestiti nesavršenosti naizgled savršenog virtualnog svijeta.

  

Aktivnost za roditelje održana je u obliku predavanja na temu "Ekrani i internet u životu djeteta" na online roditeljskom sastanku za prve i druge razrede u suranji dviju predavačica, socijalne pedagoginje Petre Đuroković i knjižničarke Angeline Bijelić.

  

tekst, fotografije i objava: knjižničarka Angelina Bijelić

Noć knjige 2021.

Povodom manifestacije Noć knjige održane su radionice biblioterapije iz knjižne ljekarne u 9 razrednih odjela unutar aktivnosti "Knjižna ljekarna". Putem aktivnosti "Knjige koje liječe" učenici, djelatnici i roditelji imali su priliku navesti naziv ljekovite knjige s kojom su se susreli te možda i drugima dati ideju što pročitati. Više fotografija potražite pod rubrikom "Noć knjige 2021.".

  

  

tekst, fotografije, plakati i objava: knjižničarka Angelina Bijelić

Služenje enciklopedijom i podatci o knjizi

Učenici trećih razreda posjetili su našu knjižnicu te su naučili što je enciklopedija, razlike između enciklopedije i dječje enciklopedije, kako se služiti enciklopedijom, čemu služi sadržaj/kazalo, a čemu abecedni pojmovnik. Također, primijetili su i pokazali gdje se u knjižnici nalaze enciklopedije, a gdje dječje enciklopedije te ostala građa u knjižnici. Što se tiče podataka o knjizi, učenici su naučili prepoznavati naslovnu stranicu te pronaći podatke o autoru, ilustratoru, prevoditelju, izdavaču, godini i mjestu izdanja te bilješkku o piscu i sadržaj/kazalo.

tekst, fotografije i objava: knjižničarka Angelina Bijelić

Dječji časopisi

Učenici drugih razreda došli su u knjižnicu naučiti o dječjim časopisima, snalaženju u prostoru knjižnice i o dijelovima knjige. Vješto su uočili razlike između časopisa, dnevnog tiska i dječjih časopisa, prepoznali su gdje se u časopisu nalaze rubike i zašto je dječji časopis poučno-zabavni list. Naučili su gdje se u knjižnici nalaze dječji časopisi i ostala građa, a isto tako naučili su imenovati dijelove knjige.

tekst, fotografije i objava: knjižničarka Angelina Bijelić

Međunarodni dan čitanja naglas

Međunarodni dan čitanja naglas obilježili smo 3. veljače na način da su učitelji koji su mogli izdvojili nekoliko minuta od sata kako bi učenicima pročitali dio odabranog teksta naglas ili kako bi učenici čitali jedni drugima naglas. Više fotografija pogledajte ovdje.

tekst, fotografija i objava: knjižničarka Angelina Bijelić

Akcija čitanja naglas "Danas ti čitam"

Tijekom manifestacije Mjesec hrvatske knjige učenici su svaki dan imali priliku poslušati čitanje priče po izboru u sklopu akcije čitanja naglas "Danas ti čitam". Akcija je zamišljena i provedena na način da je knjižničarka čitala priče učenicima koji su prije svake stranice mogli pogoditi tijek priče pomažući si pri tome ilustracijama. Osnovni cilj provođenja akcije čitanja naglas je razvijanje čitalačkih navika kod učenika. Osim toga, potiče se razvijanje mašte, sposobnosti opažanja, predviđanja i zaključivanja, kao i razvijanje empatije i poštivanja tuđeg mišljenja. Povratne informacije učenika izuzetno su pozitivne te i nakon Mjeseca hrvatske knjige traže da im se čita naglas.

Ostale fotografije možete pregledati ovdje.

tekst, fotografija i objava: knjižničarka Angelina Bijelić

Radionica "List po list" 2. dio

U četvrtak, 5. 11., od 11 do 13 sati  u prostoru školske knjižnice održao se drugi dio radionice "List po list" povodom manifestacije Mjesec hrvatske knjige, koji se ove godine obilježava pod motom "Razlistaj se!". Učenice 5. b razreda: Iva Kovačić, Luna Popović, Matea Jurić, Petra Deščak, Sara Leskovar Avdić, Petra Ugarković, Lena Sokolić, Nola Hrnjkaš i Rea Jarnjević ovog su puta izrađivale slike od ražličitih biljaka koje su prethodno prikupile; lišća, cvijeća, jesenskih plodova i komadića kore stabala. Radionicu su organizirale učiteljica prirode Gordana Kalanj Kraljević i knjižničarka Angelina Bijelić.

Za pregledavanje ostalih fotografija kliknite ovdje.

tekst, fotografija i objava: knjižničarka Angelina Bijelić

Radionica "List po list" 1. dio

Povodom manifestacije Mjesec hrvatske knjige, koja se ove godine obilježava pod motom "Razlistaj se!", učenice 5. b razreda: Iva Kovačić, Luna Popović, Matea Jurić, Petra Deščak, Sara Leskovar Avdić, Petra Ugarković, Lena Sokolić i Nola Hrnjkaš imale su priliku sudjelovati na radionici "List po list". Radionica je obuhvaćala uvodne informacije o ulozi lišća u prirodi te o vrstama lišća, a nakon toga su učenice izrađivale straničnike od raznih vrsta suhog lišća koje su prethodno prikupile. Radionica se održala 29. listopada u prostoru školske knjižnice, a organizirale su je učiteljica prirode Gordana Kalanj Kraljević i knjižničarka Angelina Bijelić.

Više fotografija možete pregledati ovdje.

tekst, fotografija i objava: knjižničarka Angelina Bijelić

Upoznajemo knjižnicu

Prvi su razredi bili na upoznavanju školske knjižnice na kojemu su upoznali školsku knjižničarku i knjižnični prostor. Naučili su razlikovati knjižnicu od knjižare, posuđivati i vraćati knjige, čuvati knjige te uočavati razlike među knjigama.

tekst, fotografija i objava: knjižničarka Angelina Bijelić

Mjesec hrvatske knjige 2020.

Povodom mjeseca hrvatske knjige, kojemu je ove godine moto "Razlistaj se!" povodom 50. obljetnice obilježavanja Dana planeta Zemlje, održat ćemo radionicu "List po lilst" na kojoj će učenici imati priliku nešto naučiti, pročitati i izraditi. 

          

Osim radionice, svakim danom (od 15. listopada do 15. studenog) održavamo akciju čitanja naglas "Danas ti čitam" koja obuhvaća čitanje odabranih tekstova skupinama do osam učenika u prostoru knjižnice.

Tko god se želi uključiti u akciju čitanja naglas, može se javiti na email: knjiznica.vdescak@gmail.com ili osobno prijaviti u knjižnicu te pričekati daljnje upute. Uključiti se mogu svi učenici od 1. do 8. razreda, a akcija se može provesti na Satu razrednog odjela ili pod satom Hrvatskog jezika u dogovoru s razrednicima ili učiteljicama Hrvatskog jezika.

Za više informacija pregledajte priloženi dokument.

tekst, plakati i objava: knjižničarka Angelina Bijelić

Priloženi dokumenti:
Mjesec hrvatske knjige.pdf

Dani medijske pismenosti 1

Od 20. do 30. travnja obilježavamo Dane medijske pismenosti na Satu razrednika svih razrednih odjela. Možete pogledati video za učenike od 1. do 4. razreda na temu Prikriveno oglašavanje.

tekst, video i objava: knjižničarka Angelina Bijelić

 

Dani medijske pismenosti 2

Od 20. do 30. travnja obilježavamo Dane medijske pismenosti na Satu razrednika svih razrednih odjela. Možete pogledati video za učenike od 5. do 8. razreda na temu Poštivanje sebe i drugih u virtualnom svijetu.

tekst, video i objava: knjižničarka Angelina Bijelić

Noć knjige

Stigla nam je i Noć knjige koju obilježavamo 23. travnja. Tema ovogodišnje Noći knjige je Knjige koje su mijenjale svijetPogledajte navedeni video, a nakon toga, svi koji žele mogu sudjelovati u ispunjavanju zadatka. Sve što trebate je:

  • navesti naziv knjige koja je promijenila vaš svijet,
  • napisati kako ga je promijenila te
  • poslati na knjiznica.vdescak@gmail.com.

tekst, video i objava: knjižničarka Angelina Bijelić

Majčin dan

Svake druge nedjelje u svibnju obilježavamo Majčin dan. Tom prigodom pogledajte video u kojemu je iznesen tekst "Kad si mislila da ne gledam" koji je napisala Mary Rita Schilke Korzan.

"Sve što jesam i vjerujem da mogu biti, dugujem svojoj anđeoskoj majci."

Abraham Lincoln

tekst, video i objava: knjižničarka Angelina Bijelić

Međunarodni dan obitelji

Međunarodni dan obitelji obilježavamo 15. svibnja. Pogledajte zanimljivi video Knjiga o obitelji u kojemu su na simpatičan način iznesene posebnosti različitih obitelji.

tekst i objava: knjižničarka Angelina Bijelić

Svjetski dan pčela

20. svibnja obilježava se Svjetski dan pčela. Pogledajte video o pčelama, a nakon toga možete riješiti kviz u kojemu ćete provjeriti što ste naučili iz videa. 

Nestanu li pčele s planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaju još četiri godine života.

 Albert Einstein

Bez pčela nema oprašivanja, nema ploda, nema hrane, nema ni ljudi. Čuvajmo vrijedne pčelice koje rade za sve nas.

tekst i objava: knjižničarka Angelina Bijelić

Međunarodni dan roditelja

Međunarodni dan roditelja obilježavamo 1. lipnja. Tim povodom pogledajte video u kojemu je iznesen tekst Dobro stablo koji je napisao Shel Silverstein. Razmislite s kojim se likom možete više poistovijetiti te što biste mogli promijeniti u svom ponašanju. Učinite nešto lijepo za svoje roditelje, pomažite im u kućanskim poslovima, zahvalite im za sve što čine za vas.

tekst, video i objava: knjižničarka Angelina Bijelić

Maskenbal

U utorak, 25. 2., održao se maskenbal u holu naše škole, a sastojao se od kratkog programa u kojemu su natjecatelji predstavljali svoje maske putem unaprijed pripremljenog nastupa te od plesa za vrijeme zbrajanja bodova dodijeljenih od strane prosudbenog povjerenstva.

Redoslijed nastupa bio je sljedeći: Briljantin – učenici 5. b, Manda Panda – Larisa Mikulin iz 5. d, Star Wars – učenici 8. b i 8. a, Footloose – učenici 5. a, Princeza – Lucija Barać iz 5. d, Sportaši i navijačice – učenici  5. c te Beba – učenici 8. b i 8. c.

Svi učenici imali su zanimljive i uspješne nastupe, a nagrade su osvojili:

3. nagrada – dva sata bez odgovaranja osvojila je maska Footloose koju su učenici 5. a razreda dijelili s Lucijom Barać iz 5. d s maskom Princeza.

2. nagrada – jedan cijeli dan bez odgovaranja osvojila je maska Sportaši i navijačice učenika 5. c razreda.

1. nagrada – dva cijela dana bez odgovaranja osvojila je maska Beba učenika 8. b i 8. c razreda.

Čestitamo svim učenicima na izvrsnim nastupima te na osvojenim nagradama!

Kako se nastupalo, plesalo i zabavljalo, možete pogledati na fotografijama klikom ovdje.

tekst i fotke: knjižničarka Angelina Bijelić

Valentinovo

U petak, 14. veljače, obilježili smo Valentinovo u našoj školi tako što smo razvrstali i podijelili ljubavna pisma koja su učenici pisali i ubacivali u kutiju za ljubavnu poštu koja se nalazila u školskoj knjižnici.
Osim u ljubavnim pismima, učenici i svi djelatnici škole, mogli su uživati u ljubavnim pjesmama koje su se puštale pod velikim odmorima.

Ostale fotografije možete pogledati ovdje.

tekst i fotke: školska knjižničarka Angelina Bijelić

Interaktivno predavanje o američkom načinu života

U srijedu, 5.veljače 2020., u našoj su školskoj knjižnici gostovale predstavnice Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj, gospođe  Ellen Fillman i Elise Crane. Učenici šestih razreda imali su im priliku postaviti mnoštvo pitanja o  njihovim poslovima u Veleposlanstvu, o životu Americi i njihovom doživljaju života u Hrvatskoj. Razgovaralo se o kulturi, politici, školstvu, sportu, glazbi i životinjama. Učenici su saznali koja su trenutačno najpopularnija imena u Americi, koji su najbolji pjevači i zabavljači, gdje saznati kako doći do stipendija za školovanje u Americi, koje kućne ljubimce najčešće imaju Amerikanci, koliko je popularan Harry Potter, koji su najljepši američki praznici, koji su najpopularniji sportovi za žene i muškarce te koja zemlja ima ljepše more (Hrvatska, naravno!). Interaktivno predavanje trajalo je dva sata, a učenici su pokazali veliku zainteresiranost svojom aktivnošću te se predstavili u odličnom svjetlu svojim ponašanjem i poznavanjem engleskog jezika.

Ostale fotografije pogledajte ovdje.

tekst: Mirjana Malus Paulić, fotke: Mirjana Malus Paulić i Angelina Bijelić

Međunarodni dan zagrljaja

U utorak, 21.1., obilježili smo Međunarodni dan zagrljaja tako što su učenici sedmih i osmih razreda dijelili besplatne zagrljaje pod velikim odmorima u hodnicima i holu naše škole. 

Poznato je da zagrljaji šire pozitivnu energiju te umanjuju stres, pa smo dijeleći i prihvaćajući zagrljaje unijeli malo vedrine i topline u ove hladne zimske dane. 

Za više fotografija kliknite ovdje.

tekst i fotografije: školska knjižničarka Angelina Bijelić

Predavanje za osmaše o glazbi 20. st.

U školskoj je knjižnici u petak, 15. 11. 2019., doc. dr. Mladen Tomorad održao zanimljivo predavanje na engleskom jeziku za učenike osmih razreda pod nazivom „Popularna kultura i njezin utjecaj na svakodnevni život u drugoj polovici 20. stoljeća“, u organizaciji profesorice engleskog jezika Mirjane Malus Paulić. Učenici su naučili kako su nastali rock'n' roll, punk rock te ostali glazbeni smjerovi, a predavač se osvrnuo i na pojavu prvih ploča, televizora, plesa, bendova i klubova te na utjecaj umjetnika, glumaca i pjevača na ljude i događaje tijekom 20. stoljeća.

Za pregled ostalih fotografija kliknite ovdje.

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Razredi

Školski dokumenti

 


 

Školski kaledar rada   2021./22.

 

Prijevoz školskim autobusom

 

Priloženi dokumenti:
AUTOTURIST - VOZNI RED.pdf


TražilicaKorisni linkovi

 

 

 

preskoči na navigaciju